De Zaanse Mantelzorgpas: blijk van waardering voor mantelzorgers

De Zaanse Mantelzorgpas is een persoonsgebonden betaalpas t.w.v. € 140,- (per 1 januari 2019) voor mantelzorgers, als blijk van waardering voor hun vrijwillige inzet. De pas wordt u aangeboden door de gemeente Zaanstad, de Sociale Wijkteams en PUUR ZAANS. 

Eenvoudig in gebruik

Het tegoed op de Zaanse Mantelzorgpas kan een mantelzorger bij ruim 170 winkels, voorzieningen en organisaties in Zaanstad besteden. Op de pagina ‘Waar te besteden’ vindt u een uitgebreid overzicht van de aangesloten winkels en hun aanbod. Het tegoed op de Zaanse Mantelzorgpas is een kalenderjaar geldig. Bewaar uw Mantelzorgpas goed ook als het 'tegoed' op is. Met uw Mantelzorgpas kunt u nog steeds inloggen voor 'Mijn Mantelzorgpas'. en kan uw Mantelzorgpas opnieuw opgewaardeerd worden, na goedkeuring (nieuwe) aanvraag Mantelzorgwaardering. Het nieuwe 'tegoed' wordt dan weer op uw pas gezet.

De Zaanse Mantelzorgpas is eenvoudig in gebruik. U gebruikt de pas in de winkel (bij de aanbieder) gewoon als betaalpas. De Mantelzorgpas wordt gescand door de aanbieder (en vragen ook om uw postcode en huisnummer) en de aanbieder zorgt er voor dat uw voordeel (tegoed) direct verrekend wordt. Uw huidige tegoed kunt u direct inzien door in te loggen op: Mijn Mantelzorgpas. Het eventuele restbedrag betaalt u op reguliere wijze.

Betalen én korting

De gemeente Zaanstad geeft een tegoed van € 140,- op de persoonsgebonden pas. Dit tegoed blijft een kalenderjaar geldig. Hiermee kan een mantelzorger bijvoorbeeld naar de kapper gaan, een bezoekje brengen aan het theater of lekker shoppen. Maar niet alleen dat. De mantelzorger kan voortaan ook online shoppen met de mantelzorgpas en Zaanpunten sparen met de daarvoor bestemde Puur Zaans Pas ( voor u gratis opvraagbaar bij Puur Zaans) voor aantrekkelijke kortingen en leuke aanbiedingen bij aangesloten winkeliers en ondernemers in Zaanstad.

Aanvragen 

Wilt u de waardering voor 2019 aanvragen voor uzelf of voor uw mantelzorger? Dit kan digitaal via de link op de deze pagina. Of ga langs bij een Sociaal Wijkteam bij u in de buurt voor het invullen van het aanvraagformulier. 

Let op: u dient ieder jaar de aanvraag via gemeente Zaanstad aan te vragen.


U heeft de Zaanse Mantelzorgpas (voor het eerst) ontvangen. Wat moet u nu doen?

U dient uw pas eenmalig te activeren voor gebruik! Ga hiervoor naar ; Activeer Mantelzorgpas (via de link op deze pagina)

Om de pas te activeren heeft u de laatste 6 cijfers van uw kaartnummer nodig. Deze staan vermeld achter op uw pas.

Na ‘activatie’ wordt het toegekende tegoed direct bijgeschreven op uw Mantelzorgpas en kunt u direct inloggen voor ‘Mijn Mantelzorgpas’ om o.a. uw tegoed te kunnen bekijken, uw account gegevens te veranderen en uw wachtwoord te wijzigen (indien nodig). Bewaar uw persoonsgebonden pas goed. Deze is onbeperkt geldig en kan ieder jaar, na goedkeuring van uw aanvraag, opgewaardeerd worden door de organisatie Puur Zaans! 

Let op: 

Het tegoed op uw Mantelzorgpas is geldig vanaf het jaar waarvoor u de aanvraag doet, tot het einde van het daaropvolgende jaar. Doet u bijvoorbeeld de aanvraag voor het jaar 2019, dan is het ontvangen tegoed geldig tot 31 december 2020. Heeft u de aanvraag in 2018 al ingediend? Dan is het tegoed geldig tot en met 31 december 2019.


Heeft u wel al uw waardering aangevraagd maar nog geen Zaanse Mantelzorgpas ontvangen?

De aanvraag moet eerst worden goedgekeurd door de gemeente Zaanstad (duur max. 56 dagen). De gemeente stuurt u hierover een bericht. Als de waardering is toegekend ontvangt u de beschikking per brief/ email. Vervolgens wordt Puur Zaans op de hoogte gebracht van uw beschikking en ontvangt u binnen 2 weken de Mantelzorgpas per post.

Nog geen post ontvangen? Stuur dan even een email naar: vraag@zaansemantelzorgpas.nl, voorzien van uw kenmerk, postcode en huisnummer.


U heeft de Zaanse Mantelzorgpas al ontvangen en voor het nieuwe jaar de waardering weer aangevraagd. Wat moet u dan doen?

U ontvangt van gemeente Zaanstad bericht (duur max. 56 dagen) dat uw aanvraag is goedgekeurd en ontvangt de beschikking per post/ email. In de brief staat vermeld dat uw huidige persoonsgebonden Mantelzorgpas door Puur Zaans wordt opgewaardeerd binnen 2 weken na goedkeuring. 

Mocht u toch uw Mantelzorgpas kwijt zijn of is deze gestolen? Dan dient u dat schriftelijk te melden aan Puur Zaans. Mail naar: vraag@zaansemantelzorgpas.nl en vermeld hierin uw vraag, uw postcode/ huisnummer en eventueel uw kaartnummer. Dan wordt uw huidige Mantelzorgpas geblokkeerd en ontvangt u een nieuwe Mantelzorgpas. Het (resterende) tegoed, dat nog op uw huidige pas stond, wordt dan overgezet/ bijgeschreven op uw nieuwe Mantelzorgpas. Uw nieuwe Mantelzorgpas wordt door Puur Zaans gekoppeld aan uw account (persoonsgegevens) zodat de pas gelijk is geactiveerd en geregistreerd. Uw nieuwe pas is actief en klaar voor gebruik.


Heeft u nog vragen? Lees dan eerst de 'Meest gestelde vragen' goed door en zoek uw antwoord. Staat uw vraag er niet tussen? Mail ons dan naar; vraag@zaansemantelzorgpas.nl

  • De zaanse mantelzorgpas wordt mede mogelijk gemaakt door: