Hoe werkt het

De gemeente Zaanstad waardeert uw inzet als mantelzorger met de Zaanse Mantelzorgpas ter waarde van €140.- (per 1 januari 2019). Dit geld kunt u bij ruim 160 Zaanse winkeliers en ondernemers besteden. 

Let op: mantelzorgers van 18 jaar tot en met 24 jaar ontvangen een waarde van € 100,00 op de Zaanse Mantelzorgpas. Mantelzorgers ouder dan 24 jaar ontvangen een waarde van € 140,00 op de Zaanse Mantelzorgpas. Voor jongeren tot 18 jaar is er de Pluim. 

De pas is een persoonlijke blijk van waardering en een steuntje in de rug. Daarmee zeggen we: wij zien wat u allemaal doet voor uw naaste(n) en zijn daar heel erg blij mee! 

Om gebruik te kunnen maken van de digitale pas, is het belangrijk dat u uw Zaanse Mantelzorgpas na ontvangst activeert/ registreert. U kunt dat doen via de knop 'Mijn Mantelzorgpas' hiernaast.

Als houder van de pas krijgt u toegang tot ‘Mijn Mantelzorgpas’. In deze beveiligde omgeving kunt u

het saldo van uw pas bekijken

uw transacties inzien 

uw gegevens aanpassen.

uw pas blokkeren en een nieuwe pas aanvragen.


Voordeel bij ruim 160 Zaanse winkeliers

Dankzij de Zaanse Mantelzorgpas krijgt u voordeel bij ruim 160 winkeliers (acceptanten) bij u in de buurt en in heel Zaanstad, die zich hebben aangesloten bij de Zaanse Mantelzorgpas. Zij zijn herkenbaar aan de sticker op de deur of bij de kassa of u kijkt op de pagina ‘Waar te besteden’. Welk voordeel u krijgt en van welke aanbiedingen u kunt profiteren, ligt geheel aan de winkelier. 

Eenvoudig in gebruik

De Zaanse Mantelzorgpas is heel eenvoudig in gebruik. De pas wordt door de aanbieder gescand op het moment dat u met uw tegoed wilt betalen. De aanbieder zorgt ervoor dat uw voordeel direct verrekend wordt met het tegoed op uw pas. Het eventuele restbedrag betaalt u gewoon op reguliere wijze. Om oneigenlijk gebruik van de pas tegen te gaan wordt u wel gevraagd naar uw postcode/ huisnummer als extra controle. Daarom is het belangrijk dat uw gegevens volledig zijn ingevuld op deze website. 

Vragen en antwoorden

Heeft u nog vragen? De antwoorden op de meest gestelde vragen vindt u hiernaast terug, in de rechterkolom, onder 'Meest gestelde vragen'

  • Heeft u een algemene vraag over mantelzorg, de mantelzorgpas, het aanvragen ervan e.d., neem dan contact op met het sociaal wijkteam in uw buurt. Via swtzaanstad.nl vindt u per sociaal wijkteam adres- en contactgegevens. Heeft u hulp nodig bij het activeren van de pas? Ook dan kunt u terecht bij het sociaal wijkteam. 


  • Heeft u vragen over de status van een ingediende aanvraag of over de beschikking, dan kunt u contact opnemen met de gemeente Zaanstad op het nummer 14075.


  • Heeft u technische vragen over het gebruik van de mantelzorgpas, of bent u uw pas verloren, dan kunt u een e-mail sturen naar: vraag@zaansemantelzorgpas.nl voorzien van uw postcode/ huisnummer eventueel uw kaartnummer en uw vraag.

Op de website; www.zaansemantelzorgpas.nl/pagina/meest-gestelde-vragen, vindt u de ‘meest gestelde vragen’. 

Staat uw vraag er niet tussen? Stuur ons dan een email.

  • De zaanse mantelzorgpas wordt mede mogelijk gemaakt door: