Meest gestelde vragen

 • Wat is de Mantelzorgpas?

De Mantelzorgpas is een cadeaupas voor mantelzorgers ter waardering van de vrijwillige inzet als mantelzorger. De pas kan 1 keer per jaar worden aangevraagd. Indien de aanvraag wordt goedgekeurd, ontvangt u de cadeaupas ter waarde van €150. Dit bedrag kan bij ruim 170 aangesloten winkels en voorzieningen in Zaanstad worden besteed. De pas kan eenvoudig online bij de gemeente Zaanstad of via het Sociale wijkteam worden aangevraagd.

 • Hoe snel ontvang ik bericht nadat ik mijn aanvraag heb ingediend?

Na goedkeuring van uw aanvraag ontvangt u uw Mantelzorgpas binnen twee weken op de deurmat.

 • Wat is mijn tegoed op de Mantelzorgpas?

De gemeente waardeert mantelzorgers met een tegoed ter waarde van € 150. Mocht u al in bezit zijn van een Mantelzorgpas en ook in 2018 weer mantelzorgtaken verlenen dan vraagt u vanaf 1 januari 2018 de waardering  weer opnieuw aan bij de gemeente. Na goedkeuring wordt het nieuwe tegoed van 2018 binnen 2 weken op uw pas gezet. Via deze website kunt u altijd uw tegoed checken.

 • Mijn Mantelzorgpas  werkt niet, ik ben hem verloren of kwijtgeraakt. Wat nu?

Als u de Mantelzorgpas heeft verloren of hij doet het niet meer, dan moet u uw pas laten blokkeren via onze Helpdesk:

email: vraag@zaansemantelzorgpas.nl

U  ontvangt dan zo snel mogelijk u een nieuwe pas. Deze moet u dan wel weer activeren via deze website.

De kosten voor het opsturen van een nieuwe Mantelzorgpas zijn de eerste keer gratis. Bij een tweede keer wordt een bedrag van €5 in rekening gebracht. Dit wordt verrekend met uw tegoed.

 • Wat als de mantelzorger niet in Zaanstad woont?

Geen probleem, zolang de zorgontvanger maar in Zaanstad woont.

 • Wat als de zorgontvanger in een andere gemeente woont?

Dan ontvangt de zorgontvanger geen Zaanse Mantelzorgpas. U moet als zorgontvanger wonen in de gemeente Zaanstad om de waardering te ontvangen.

 • Ik heb meer dan één mantelzorger, komen zij in aanmerking voor de waardering?

Ja, alle mantelzorgers kunnen de waardering aanvragen als zij voldoen aan de gestelde criteria. 

 • Als u als mantelzorger voor meerdere zorgvragers zorgt, hoe vaak komt u dan in aanmerking voor de waardering?

Indien u mantelzorger bent voor één of meerdere zorgontvangers en u verleent minimaal 8 uur per week zorg voor een periode langer dan 3 maanden dan ontvangt u een keer de waardering.

 • Hoe lang blijft het tegoed op de pas geldig?

Het tegoed is 1 jaar geldig. Mocht dit moment zich gaan voordoen, dan ontvangt u tijdig bericht.

 • Bij welke partners krijg ik voordeel met mijn Mantelzorgpas?

Met uw Mantelzorgpas krijgt u voordeel bij de meerdere partners. Houd de website en Facebook in de gaten, want er komen steeds meer partners bij!

 • Hoe kan ik zien hoeveel tegoed ik nog op mijn pas heb?

Via ‘Saldo checken’ op de homepage en op de pagina ‘Mijn Mantelzorgpas’ kunt u  uw tegoed bekijken. Om in te loggen dient u uw pas eerst aan te melden. Daarbij vult u uw activatiecode en uw kaartnummer in.

 • Is het mogelijk om zelf mijn Mantelzorgpas op te waarderen?

Nee, het is niet mogelijk om zelf het tegoed op uw Mantelzorgpas op te waarderen. Indien uw tegoed op is, kunt u in de winkel of webshop gemakkelijk het resterende bedrag betalen op reguliere wijze (PIN, contact, IDEAL). 

 • Moet ik mijn Mantelzorgpas bewaren als het tegoed op is?

Ja, uw Mantelzoprgpas kunt u bewaren. Met uw kaartnummer kunt u inloggen voor 'Mijn Mantelzorgpas' en dan via deze webpagina in contact komen met uw lotgenoten of extra zorg/ hulpverlening aanvragen. Ook kan de organisatie i.s.m. gemeente Zaanstad uw Mantelzorgpas (ieder jaar) opwaarderen als u hiervoor in aanmerking komt. 

 • Wat kan ik nog meer met mijn Mantelzorgpas?

U kunt met uw Mantelzorgpas ook 'Online winkelen'. Via deze website hebben we een webshop, waarmee u met uw Mantelzorgpas kunt betalen. Zo hoeft u niet de deur uit en kunt u toch leuke producten aanschaffen.

 • Waar kan ik terecht met verdere vragen over de Mantelzorgpas?

Staat uw vraag er niet bij? Neem contact met ons op. Het telefoonnummer vindt u onderaan deze pagina. U kunt ook een email sturen naar vraag@zaansemantelzorgpas.nl. Voor vragen over uw aanvraag bij de gemeente kunt u contact opnemen via email adres mantelzorger@zaanstad.nl of bellen met 14 075. 

 

 • De zaanse mantelzorgpas wordt mede mogelijk gemaakt door: